Islamic Widget

sYuKrAn..^_^

Tuesday, January 25, 2011

AMALAN YANG DI BAWA SELEPAS MATI

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda:
"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

Pertama
"Sedekah jariah" ialah harta benda yang diwaqafkan kerana ALLAH Taala, seperti:

(1) Mewaqafkan sebuah kebun bersama hasil tanamannya untuk kebajikan umum. Atau mewaqafkan sebidang tanah untuk menjadi tapak masjid, surau, rumah anak yatim, madrasah, sekolah dan sebagainya.

(2) Mendirikan - atau berkhairat ala kadarnya untuk mendirikan masjid surau, rumah anak yatim, madrasah, sekolah dan sebagainya.

(3) Mendirikan rumah waqaf untuk kaum kerabat sahaja atau umum untuk orang-orang miskin yang memerlukan tempat berteduh atau untuk disewakan dan hasilnya dikhairatkan untuk kebajikan umum.

(4) Mendirikan rumah "musafir khanah" untuk persinggahan orang-orang musafir yang memerlukannya.

(5) Dan lain-lain lagi yang termasuk dalam amalan yang diredhai ALLAH seperti mendirikan hospital , mencetak al-Qur'an dan kitab-kitab Islam serta buku-buku pengetahuan yang berguna dan sebagainya.

Amalan "waqaf" dalam Islam ini telah bermula semenjak zaman Rasulullah S.A.W. dan telah berkembang di negara-negara Islam hingga hari ini dan seterusnya, malah ada yang datang membentuk "Kementerian Waqaf di negara masing-masing. Selagi harta benda yang diwaqafkan itu masih wujud dan dinikmati faedahnya olah umum maka tuan punya harta itu akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati.

Kedua:
"Ilmu yang berguna atau bermanfaat kepada orang lain," yang tersebut dalam hadith ini ialah ilmu yang berhubung dengan agama Islam secara khusus dan juga yang berhubung dengan kemajuan di dunia secara umum, sama ada melalui syarahannya kepada murid-muridnya dan orang ramai, atau melalui kitab-kitab dan buku-buku karangannya. Selagi ilmu yang diajarkannya atau kitab-kitab dan buku-buku karangannya masih wujud dan dinikmati faedahnya oleh umum maka ia akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati.

Ketiga:
"Anaknya yang soleh yang berdoa untuknya" Doa anak kepada kedua ibu bapanya, sama ada anak itu orang yang soleh atau sebaliknya adalah baik dan berguna. Tetapi doa anak yang soleh lebih diharap tentang makbulnya.Sebab itulah Rasulullah S.A.W. menarik perhatian tentang kelebihan anak yang soleh dalam hadithnya ini, supaya ibu bapa mendidik anak-anak masing-masing dengan sebaik-baiknya sehingga anak itu menjadi orang yang berjaya di dunia dan berjaya di akhirat. Serentak dengan itu kedua ibu bapa akan mendapat rahmat disebabkan usahanya mendidik anak-anaknya dengan sebaik-baiknya dan mendapat rahmat pula disebabkan doa anaknya yang soleh itu.
post by: ANNA

Kisah2 diatas adalah sebagai peringatan buat diriku, keluargaku, dan sesiapa sahaja yang ingin menghayatinya..kehidupan di dunia adalah sementara namun kehidupan akhirat jualah tempat kembali yang kekal abadi buat selama-lamanya....Oleh itu wahai sahabat-sahabatku maafkanlah segala kesalahan2, kekurangan2, kelemahan2 yg ada pada diriku dan di teratakku ini selama aku bersilaturrahim denganmu...diriku hanyalah manusia biasa yang tidak lepas dari melakukan segala kesalahan..dan yang pasti diriku menyayangimu kerana ALLAH.


Marilah sama2 kita sentiasa panjatkan doa padaNya:

" Ya ALLAH, ya Rahman, ya Rahim, Yang Maha Berkuasa, Yang Maha Mengetahui, Yang Maha Mulia, Ampunkanlah segala dosa-dosa kami, dosa2 kedua ibubapa kami, dosa2 keluarga kami, dosa2 saudara mara kami, sahabat2 kami, jiran2 kami dan dosa2 umat Muhammad S.A.W. Ya ALLAH, ampunkanlah segala dosa2 kami yang terlalu banyak ini, mungkin tidak terhitung banyaknya..mungkin melebihi dari segala apa yang ada di dunia ini...Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pengampun lagi Maha Mengetahui....Ya ALLAH, akhirkan kematian kami kelak dengan kesudahan yang baik, dalam ucapan kalimah Toyyibah (LailahaillallahMuhammadurrasulullah), matikan setiap umat Muhammad SA.W dalam iman dan islam, dalam usaha memperjuangkan dan menyebarkan agamaMu, Wahai Tuhan kami, kami mohon padaMu, selamatkanlah kami dari azab kubur, jadikanlah kubur-kubur kami bagaikan taman-taman syurga, luaskan kubur kami, berilah cahaya lagi terang buat menerangi kubur kami dari kegelapan, jadikan AL-Quran sebagai penolong kami ketika di alam barzakh, mudahkan kami menjawab segala pertanyaan Malaikat Munkar dan Nakir, berilah catatan amalan kami melalui tangan kanan, mudahkan penghisaban kami kelak dibawah naunganMu, mudahkan kami melintasi titian sirath sepantas kilat, selamatkan kami dari azab api neraka dan masukkanlah kami dalam syurgaMu dengan berkat syafaat Nabi Muhammad S.A.W kekasihMu iaitu Nabiku...Amin Ya Robbal A'lamin..

akhir kata dariku, " WALAUPUN WAKTU TERUS BERLALU, NAMUN RAHMAT DAN HIDAYAH (ALLAH) TETAP BERTERUSAN .....KERANA KASIH SAYANG (ALLAH) MELEBIHI KEMURKAANNYA...."


No comments:

Post a Comment