Islamic Widget

sYuKrAn..^_^

Tuesday, March 15, 2011

Kenapa kita perlu bunuh cicak?

Assalamulaikum pada semua pembaca sekalian...terima kasih sekali lagi kerana sudi melawat 'tanah' sy..^_^
Post malam nie..mengenai CICAK.Semua tahu kan..kisah cicak ketika Nabi kita,Muhammad S.A.W di Gua Thur.Mari kita refresh ingatan kita.^_^

Dalam kisah penghijrahan orang islam ke Madinah,Rasulullah S.A.W bersama Saidina Abu Bakar bersembunyi di Gua Thur untuk melarikan diri dari orang Quraisy yang ingin membunuh baginda.Tahukah semua apakah yang telah menyebabkan orang Quraisy mengesyaki Rasulullah didalam gua itu?

Untuk pengetahuan semua,dikatakan CICAK didalam gua itu telah mengeluarkan bunyi menyebabkan Rasulullah hampir diketahui.Tapi mujur dengan kuasa Allah,sang labah-labah telah membantu Rasulullah dengan membuat sarangnya di pintu gua itu menyebabkan orang Quraisy berpatah balik kerana yakin tiada manusia didalamnya disebabkan sarang labah-labah yang masih berkeadaan cantik itu.

Terdapat juga hadis mengatakan:
1.Riwayat dari Ummu Syarik:
Sesungguhnya Nabi S.A.W menyuruhnya membunuh cicak
2.Riwayat dari Amir Bin Saad dari ayahnya:
Sesungguhnya nabi s.a.w menyuruh membunuh cicak dan menamakannya sebagai Fuwaisiqah
3.Riwayat dari Abi Hurairah dari Nabi S.A.W:
sesiapa yang membunuh cicak dengan sekali pukulan dituliskan baginya 100 kebajikan,dan membunuhnya dengan 2 kali pukulan dituliskan baginya kebajikan kurang dari yang pertama,dan membunuhnya dengan 3 pukulan, kebajikannya kurang dari yang kedua

Bukan sahaja itu kisah pengkhianatan CICAK.Terdapat riwayat dari Bukhari yang bersanadkan pada Ummu Syarik bahawa Rasulullah S.A.W. menyuruh untuk membunuh cicak.Baginda berkata:"Binatang itulah yang menyemburkan (api) kepada Ibrahim".

Imam Ahmad mengatakan bahawa Ismail meriwayat kepadanya yang diterima dari Ayyub dari Nafi',beliau berkata bahawa ada seorang perempuan datang kepada Aisyah R.A..Di kediaman beliau,perempuan itu melihat sebilah tombak tergantung.Dia bertanya:"Untuk apakah tombak itu?'.Aisyah R.A. menjawap:"Untuk membunuh cicak".Kemudian beliau mengatakan keterangan yang diterima dari Rasulullah S.A.W.:"Ketika Nabi Ibrahim dilemparkan ke dalam api,seluruh binatang melata berusaha memadamkan api di sekitarnya.Hanya cicak yang tidak mahu.Binatang itu malah menyemburkan api kepadanya".

Jadi,jelas disini mengatakan cicak ini sentiasa mengkhianati rasul-Nya.Setelah ia mengkhianati Nabi Ibrahim,ia malah mengkhianati Rasulullah S.A.W..So,amatlah wajar kita membunuhnya bukan?

Sumber:Kisah Para Nabi terbitan Nadi Minda Resources(NMR) karya terjemahan Ust.Johari Yaman dari karya asal Qishash Al-Anbiya'(Ibnu Kathir).

No comments:

Post a Comment