Islamic Widget

sYuKrAn..^_^

Monday, May 16, 2011

Di Atas Hamparan Sejadah.


        Nabi s.a.w bersabda: “Malaikat sentiasa berdoa untuk seseorang kamu selama ia berada di tempat yang ia sembahyang padanya, selagi ia tidak berhadas, iaitu mereka memohon dengan berkata: “Ya Tuhan kami! Ampunilah dosanya, ya Tuhan kami! Berilah rahmat kepadanya.” (Abu Hurairah r.a)

        Sembahyang (solat) dan tempat solat mempunyai nilai yang sangat besar di sisi Allah S.W.T. Orang yang tidak segera meninggalkan tempat ia bersolat selagi ia tidak berhadas dan tidak melakukan perkara yang mendatangkan dosa akan sentiasa didoakan oleh malaikat agar diampuni dosanya dan diberikan rahmat kepadanya. Islam menyeru umatnya agar sentiasa menjaga solatnya dan mengerjakannya dengan sempurna kerana hanya mereka yang benar-benar layak sahaja akan mendapat rahmat dan keampunan daripada Allah S.W.T.

       Jadi rugilah bila seseorang itu cepat-cepat meninggalkan tempat sembahyangnya tanpa ada perkara yang berfaedah yang perlu dibuat selepas itu.Banyak kita boleh buat ketika kita ada masa free setelah solat,.contohnya..baca Quran,berzikir,berselawat...tapi kadangkala manusia bukan sahaja memendekkan masa solatnya(solat ekspres),bahkan buat perkara yang tak berfaedah slps itu..Astaghfirullah...ana mengaku ana pn bgtu kadang-kadang..moga kita dapat sama-sama memperbaiki diri kita yang khilaf ini..^_^

No comments:

Post a Comment